سلامت نیوز:عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی روش نمونه گیری اندوسونوگرافی را روشی نوین برای تشخیص تومور منتشر و عمقی معده عنوان کرد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا، دکتر سید رضا فاطمی فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد بزرگسالان با بیان اینکه تومور معده از نوع منتشر و عمقی جدار معده با روشهای معمول تشخیص داده نمیشود، اظهار کرد: اندوسونوگرافی روش تشخیصی نوینی در دنیاست که در کشور ما نیز به تازگی متداول شده است.
به گفته این استاد دانشگاه تومور معده یکی از شایعترین تومورهای دستگاه گوارش در جهان به شمار میرود که در اکثر موارد منجر به مرگ هم میشود.
این متخصص درباره علائم این نوع تومور گفت: معمولا علائم تومور معده در مراحل اولیه مختصر و خفیف است و به صورت درد مختصر و احساس سوءهاضمه حس میشود که متاسفانه این علائم در فرد بیاهمیت تلقی شده و باعث پیشرفت بیماری میشود.
فاطمی ادامه داد: در مراحل پیشرفتهتر، علائم این تومور درد عمیق با انتشار به پشت، بیاشتهایی، کاهش وزن و احساس گیر کردن و پری در معده است که با پیشرفت بیماری و متاستاز به کبد و جدار شکم ایجاد زردی و آسیت و اصطلاحا آب آوردن شکم دیده میشود که متاسفانه جزو مراحل انتهایی است.
وی اصلیترین علت مرگ ناشی از تومور جدار معده را، تشخیص دیرهنگام این بیماری عنوان کرد و گفت: در واقع مهمترین علتی که این تومور میزبان خود را به کام مرگ میکشاند این است که بیماری یا خیلی دیر تشخیص داده شده و یا بیمار زمانی به پزشک مراجعه میکند که تومور پیشرفت قابل توجهی کرده است.
فاطمی توضیح داد: کارسینوما اصطلاحی است که برای توصیف سرطان ناشی از سلولهای اپیتلیال در بدن مورد استفاده قرار میگیرد، سلولهای اپتلیال، سلولهایی هستند که بافتهای مختلفی در ردههای سلولی بدن را شامل میشوند، این سلول ها به دو تیپ بزرگ کلینیکال و پاتولوژی تقسیم میشوند.
وی افزود: تیپی که در این بیماری بسیار شایعتر است تیپ رودهای ست که در افراد مسنتر و بالای ۶۰ سال و در مردان بیشتر و معمولا به صورت یک توده واضح داخل معده بروز میکند، این بیماری به عنوان سرطان معده تشخیص داده میشود.
وی با اشاره به این که متاسفانه انتشار سلولهای سرطانی در نوع منتشر در جدار معده بدون ایجاد توده است، گفت: انتشار و پخش سلولهای سرطانی در جدار معده یکی از بیماریهایی است که شیوع آن در کشور در حال افزایش است.
فاطمی ادامه داد: در این نوع از تومور معده، تومور را به شکل توده مشخص نمیبینیم بلکه جدار معده کاملا سفت و ضخیم میشود، بنابراین تومور به صورت یک توده دیده نمیشود بلکه تومور مشخصا در داخل و جدار معده قرارگرفته و رشد میکند.
این استاد دانشگاه با بیان این که سرطان جدارمعده در لایه داخلی معده رشد میکند، اظهار کرد: با گذشت زمان تومور در دیواره معده نفوذ میکند و حتی ممکن است به ارگانهای اطراف مانند مری، کبد، پانکراس یا رودهها تهاجم کند. متاسفانه نمونه برداری از این مدل از تومور معده با روش آندوسکوپی منفی گزارش میشود و بیوپسی نیز نتیجه مساعد را نمیدهد و در اکثر مواقع تشخیص به تعویق میافتد. رشد سلولی در این بیماری در عمق است و به صورت توده دیده نمی شود.
به گفته وی، اندوسونوگرافی مطمئنترین روش تشخیص سرطان جدار معده است به نحوی که در این روش با کمک وسیلهای از داخل جدار معده نمونه بافتی تهیه شده و پس از نمونه برداری از طریق این دستگاه، پاتولوژیست نمونه را در زیر میکروسکوپ از لحاظ داشتن سلولهای سرطانی بررسی میکند.
وی با بیان این که بیوپسی مطمئنترین راه تشخیص سرطان معده است توضیح داد: در روش دیگری که با کمک بیوپسی انجام می شود، تقریبا به صورت یک تونل جدار معده سوراخ شده ونمونه از این طریق تهیه میشود.
فاطمی با بیان این که تمامی روشهای نمونه گیری از مخاط معده ممکن است با مشکلاتی مواجه شود تاکید کرد: ممکن است نمونه برداری از جدار معده باعث خونریزی در معده شود چرا که عروق خونی از جدار معده عبور می کند.
این متخصص با اشاره به روش جدیدی برای نمونه برداری از جدار معده تحت عنوان، اندوسکوپیک یا اندوسونوگرافی (Endoscopic UltraSonography) توضیح داد: این روش به پزشک این امکان را میدهد که پوشش مری و جدار معده را با کمترین آسیب و همچنین دیواره قسمتهای فوقانی و تحتانی دستگاه گوارش را معاینه کند. در این روش جدار معده اسکن شده و نمونه برداری با کمترین آسیب انجام می شود.
فاطمی در پایان افزود: روش اندوسونوگرافی برای گرفتن بایوپسی سوزنی از توده یا ضایعات مورد استفاده قرار میگیرد که به پزشک در تعیین اقدامات درمانی مناسب کمک میکند.
نظر شما